ענף גידול הזית בישראל הוא אחד הענפים החקלאיים המרכזיים והמגוונים בארץ. כרמי הזית, הנפרסים על פני מאות אלפי דונמים, מהווים נדבך חשוב בחקלאות המקומית, ומשלבים בין מסורת עתיקה לשיטות גידול מתקדמות. לקראת עונת המסיק, המתפרסת בין החודשים אוקטובר לינואר, נערכת המדינה לקליטת יבול הזיתים ולהפקת שמן זית איכותי.
תמונת מצב על גידול הזית בישראל:
גידול הזית בישראל מתפרס על שטח של כ-310 אלף דונם, מה שהופך אותו לענף המטע הגדול ביותר במדינה. כ-250 אלף דונם מתוך שטח זה מצויים במגזר המסורתי, בו הזיתים גדלים בתנאי בעל – ללא השקיה כלל או בהשקיה מינימלית. הכרמים במגזר זה מאופיינים בנטיעה במרווחים גדולים, כאשר על כל דונם ישנם בין 10 ל-15 עצים בלבד. המסיק במגזר זה נעשה לרוב בצורה ידנית, שיטה מסורתית שעוברת מדור לדור בקרב משפחות החקלאים.
לעומת זאת, כ-55 אלף דונם נוספים מעובדים בשיטות מודרניות ואינטנסיביות יותר. בכרמים אלו הנטיעות צפופות יותר, עם 35-40 עצים לדונם, ומתקיימים תהליכי השקיה ודישון קפדניים. כמו כן, המסיק בכרמים אלו מתבצע בצורה ממוכנת, מה שמאפשר לחקלאים להגדיל את היבול ולהגביר את היעילות.
ייצור שנתי וייעוד היבול:
היבול השנתי של כרמי הזית בישראל נע בין 60 אלף טון בשנים חלשות לכ-100 אלף טון בשנים חזקות. רוב הזיתים הנאספים מופנים להפקת שמן זית, המהווה את אחד מהמוצרים החקלאיים החשובים והידועים של ישראל. בנוסף, מיעוט מהיבול משמש לייצור זיתי מאכל, הנמכרים בשווקים המקומיים והבינלאומיים.
תקופת המסיק:
עונת המסיק בישראל נמשכת בין שלושה לארבעה חודשים, החל מאוקטובר ועד ינואר. במהלך תקופה זו, מתקיים תהליך האיסוף וההכנה של הזיתים להפקת שמן הזית. עבור החקלאים, מדובר באחת התקופות החשובות ביותר בשנה, שבה מתבצעת עיקר עבודת השדה והמטעים מגיעים לשיאם.
סיכום:
ענף גידול הזית בישראל ממשיך לשגשג ולהתפתח, תוך שמירה על מסורת עתיקת יומין לצד אימוץ טכנולוגיות מודרניות. הכרמים המסורתיים והכרמים האינטנסיביים יחד תורמים לייצור איכותי של שמן זית, הנחשב לאחד מהמוצרים החקלאיים המובילים בישראל.
תגובה אחת
עצוב שאין נתונים יותר מדויקים מה שאנחנו יודעים זה שבשיטת הסופר אינטנסיבית יש היום מעל 10 אף דונם והם עתיד הענף רק שכן בכלל לא צוין שזה בכלל קים וזה העתיד של הענף