בדרך כלל, כשאני רוצה לכתוב מאמר, אני אוסף מידע, תמונות ואז "מסנן" את זה, בדרך כלל ביום אחר. היום אני כותב ללא צעדים מקדימים, כתגובה מיידית למחשבה ולחוויה.
לאחרונה קניתי אפרסקים בחנות רשת גדולה. עברו יומיים ונזכרתי שיש לי אפרסקים במקרר, אך לצערי הייתי חייב לזרוק אותם. ברור שחם, אך הם היו במקרר. התסכול הזה גרם לי לחשוב על טכנולוגיות חדשניות לשימור מזון, ובמיוחד על תכונותיהם הייחודיות של "מים חיים" ו"מים מתים".
טכנולוגיות חדשניות פורצות דרך
בשנים האחרונות פותחו טכנולוגיות מתקדמות המשתמשות בתכונות ייחודיות של תמיסות מימיות חשמליות. טכנולוגיות אלו יכולות לפתור בעיות בתחומים כמו ייצור חקלאי, גידול בעלי חיים, תעשיית העיבוד, מי שתייה, טיהור שפכים ועוד – למעשה, בכל מקום שבו משתמשים במים ובתמיסות מימיות. המים המיוחדים הללו, המכונים "מים מופעלים" או "מים מובנים", משנים את תכונותיהם לזמן מוגבל וחוזרים להיות מים רגילים לאחר מכן. כך הם מתאימים בקלות לתהליכי ייצור קיימים ואינם דורשים מודרניזציה משמעותית.
בעלויות הטמעה מינימליות, טכנולוגיות אלו יכולות להוזיל משמעותית את עלויות המוצר בעשרות אחוזים. ישנן למעלה מ-20 פרויקטים טכנולוגיים העושים שימוש בטכנולוגיה זו, כגון:
- הכנת מוצרי חלב חדשים
- תהליך ייצור גבינת קוטג'
- ייצור משקאות מרפא, טוניק ומשקאות שיקום
- אופטימיזציה של ייצור מוצרי מאפה
- ייצור מוצרי לחם איכותי מקמח לא איכותי
- שיטה להפקת פסטה איכותית מקמח לחם רגיל
- חיזוק אבני בניין ולבנים באמצעות הוספת מים מובנים
כל זה אפשרי רק על ידי החלפת מים רגילים במים מופעלים – מים עם מבנה ייחודי.
מבנה המים
כדי להבין את ההשפעה של "מים חיים" על תהליך השימור, יש להתבונן במבנה המים תחת מיקרוסקופ. מבנה המים עובר שינוי משמעותי לכמה שעות בלבד, בהתאם לרמת ההפעלה:
- מים לא מטופלים
- מים מטופלים ברמה של 15-20%
- רמת הפעלה של 25-30%
- הפעלה של 35-40%
- הפעלה ברמה גבוהה מ-50%
אחסון פירות וירקות: דוגמת האפרסקים
הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לשמר את תכונותיהם התזונתיות של פירות וירקות לאורך זמן ללא שימוש בחומרים משמרים כימיים. טכנולוגיה זו מתבצעת באמצעות שימוש במים מובנים באחסון ובעיבוד פירות. ניתן להשתמש בטכניקות כמו ריסוס מפוזר, טבילה במים, ריסוס לפני אחסון ועוד.
כך ניתן להגדיל את חיי המדף של פירות כמו תפוחים, אגסים, גזר ותפוחי אדמה בחודש עד חודש וחצי נוספים. לדוגמה, כך נראים אפרסקים טריים לאחר שטיפה במים רגילים ואחסון בתנאי חדר במשך 10 ימים:
לעומת זאת, האפרסקים שעברו טיפול במים מופעלים נותרו רעננים:
השפעת החיטוי של המים המופעלים נובעת מהיכולת שלהם לספק אחסון ארוך וידידותי לסביבה. כך, ניתן לשמר פירות וירקות כמו תפוחים, אגסים, גזר, ותפוחי אדמה לחודש או חודש וחצי נוספים, בהשוואה לאחסון הרגיל.
שיטות טיפול מגוונות
שיטות הטיפול בירקות ופירות עם מים מופעלים מגוונות מאוד:
- צלילה במכלים: טובלים את הפירות במים המופעלים.
- ציפה במהלך פירוק ידני: שימוש במים מובנים לפירוק תוצרת ידנית.
- שפיכה עם מרססים באזורי אחסון: מתיזים מים מופעלים באזורים בהם מאחסנים את הפירות.
כמו כן, ניתן לשמר תוצרת באמצעות חיטוי מתקני האחסון עם תמיסות אנוליט. חיטוי זה מסייע בהפחתת הזיהום החיידקי ומאפשר להגדיל את חיי המדף של פירות כמו תפוחים בכ-1-1.5 חודשים נוספים.
יישומים נוספים
בנוסף לשימור פירות וירקות, המים המופעלים מאפשרים גם:
- ייצור בירה באיכות גבוהה יותר.
- הפקת חומרי בנייה חזקים יותר.
- הכנת מוצרי חלב חדשים.
- ייצור של חומרי ניקוי וחיטוי שאינם מזיקים לסביבה.
מסקנות
מים מופעלים הם פריצת דרך בשימור פירות וירקות. הם מאפשרים אחסון לטווח ארוך עם השפעה סביבתית מינימלית. יחד עם זאת, המפתח לשימוש בטכנולוגיה זו הוא המכשור הנדרש לייצור המים המופעלים והיכולת להפעיל אותם בזמן הנכון.
אנו רואים שהטכנולוגיה הזו לא התקבלה עדיין באירופה – אך היא כבר פותחת דלתות לפתרונות יצירתיים בתחומי החקלאות והתעשייה. העתיד של אחסון מזון עשוי להיות מים חיים – אותם מים שיודעים לשמור על הפירות שלנו טריים לאורך זמן.
MASTAQ