הציבור בארץ המשיך להיחשף, באמצעות צריכת ירקות ופירות, לשאריות של חומרי הדברה מסוימים שנאסרו או הוגבלו לשימוש חקלאי באירופה ובארצות הברית זה מכבר. העובדים בחקלאות הם ככל הנראה החשופים ביותר לחומרים רעילים. עלו ליקויים בהיקף ההדרכה לעובדים ובאספקת ציוד מגן במיוחד עבור עובדים זרים בחקלאות, שהם מלכתחילה מגזר מוחלש.
מבדיקת המבקר וצוותו עולה כי מדינת ישראל מפגרת מאחורי מרבית מדינות המערב בתקינה ובשימוש מפוקח בחומרי הדברה וריסוס, ובהתנהלות הנוכחית הציבור חשוף לסכנות בריאותיות ותברואתיות חמורות.
"כמובן שיש משקים שעושים שימוש בהדברה ביולוגית אבל הרבה מאוד חקלאים עוד לא עשו את המעבר הזה, למרות שמדובר באותה אפקטיביות ואותן עלויות", מסביר גיא אליצור, מנכ"ל חברת סטוקטון, המפתחת הדברה ירוקה. "אט אט מוציאים באירופה ובארה"ב משימוש חומרים מזיקים לצד עידוד שימוש בתחליפים ביולוגיים ובריאים. לצערי בארץ אנחנו כמה צעדים מאחור וזה עוד לא נכנס באופן רגולטורי", הוסיף.
בחודשים מרץ-אוגוסט 2016 בדק משרד מבקר המדינה באיזו מידה המצב החוקי הקיים מאפשר למלא צרכים הנוגעים לשימוש בחומרי הדברה בחקלאות; עוד נבדקו היבטים של פיקוח, של אכיפה, של הסברה ושל הדרכה בנוגע לשימוש בחומרי ההדברה. נוסף על כך נבדקו היבטים הקשורים לבטיחות העובדים העוסקים בהדברה. דוח זה מתייחס לירקות ופירות המיוצרים בארץ ומשווקים לצרכן הישראלי )לא תוצרת אורגנית(. הביקורת בוצעה בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות; בשירות המזון הארצי במשרד הבריאות; ובמינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית שפעל במשרד הכלכלה והתעשייה, ועל פי החלטת ממשלה מיולי 2016 עבר לפעול במשרד העבודה והרווחה..
הליקויים העיקריים
שימוש בחומרי הדברה בישראל, שנים לאחר שבאירופה ובארצות הברית נאסר או הוגבל השימוש בהם.
היעדר תקנות בחוק לפיקוח על ייצור הצמח ושיווקו
שימוש בחומרי הדברה – פיקוח
הדרכה לחקלאים ותמיכה במיזמים להפחתת השימוש בחומרי הדברה.
אכיפה
פיקוח על הרכבם ותקינותם של תכשירי הדברה.
בטיחות העובדים העוסקים בהדברה חקלאית
לדוח המלא לחץ כאן